Személyes fejlesztési tippek kidolgozása

Pszichológiai tény, hogy fokozatosan egyre jobban hasonlítunk arra, amire folyamatosan nézünk. Más szóval a rögeszméd hamarosan a valóságoddá válik. Ha megengeded magadnak, hogy a kudarcaidon és a depresszióidon rágódj, akkor a téged megkötöző láncok csak egyre erősebbek és szorosabbak lesznek. Ha azonban a jövőbeli sikereken - és a képes példaképeken - rágódsz, akkor átalakulhatsz azzá az emberré, aki lenni szeretnél. A gondolkodásmód kulcsfontosságú a sikerhez.

Felvázoltunk néhány módszert, amely segíthet, és ha alkalmazod, látni fogod, hogy a változások könnyen jönnek.

Egy új készség elsajátítása remek módja annak, hogy kitágítsd az elmédet és javítsd a jellemed minőségét. Ráadásul egy hobbi, technikai készség vagy művészeti forma tökéletesítése eleinte kihívást jelenthet, de ha elsajátítod, a teljesítmény, a cél és az élvezet érzését nyered el. Mi több, a szabadidős tevékenységeid tárházát gyarapítod, és kerekebb emberré válsz.

Személyes fejlődési teljesítményed maximalizálása érdekében soha ne halogasd a dolgokat. A személyiségfejlesztés arról szól, hogy a legtöbbet hozd ki az idődből, és nem szabad elfelejtened, hogy az idő véges erőforrás. Amikor célokat tűz ki, állítson fel egy tervet, hogy azonnal elkezdjen dolgozni a célokért, akármilyen lassan is. Az idő el fog múlni, ha halogatod azokat a feladatokat, amelyeket már ma elkezdhetnél.

Kutass és tanulj másoktól. Amikor egy célért dolgozol az életedben, keress meg másokat, akik vagy a célodért dolgoznak, vagy már elérték azt. Ők nemcsak támogatást tudnak nyújtani és kérdésekre válaszolni, hanem példaként is felhasználhatók, hogy pontosan illusztrálják, mit kell vagy nem kell tenned a siker érdekében.

Határozd meg a rossz értékeket az életedben. A rendszerszintű és intézményes előítéletek hibás dolgok internalizálására késztethetnek bennünket, ezért a legjobb, ha a személyes fejlődésed útján foglalkozol a hitrendszeredben lévő hibákkal. Minél jobban megérted a hiedelmeid alapját, annál jobban fogod érezni, hogy ragaszkodsz hozzájuk.

Ne félj segítséget kérni. Ez lehet az egyik legfontosabb dolog az önsegítő utadon. Ha segítséget kérsz a környezetedben lévő, képzett emberektől, az valójában az erő jele. Megkapod annak a segítségét, aki objektív és egy kicsit tapasztaltabb nálad.

Találj egy bajnokot, aki segít neked, hogy elkötelezett maradj, és aki bátorít, amikor küszködsz. A bajnokod lehet valaki, aki közel áll hozzád a magánéletedben, egy szakmai fejlődési coach vagy egy megbízható mentor a munkahelyeden. Ennek a tippnek az a lényege, hogy biztosítson egy erős támogató mechanizmust, amely segít abban, hogy koncentrált és elkötelezett maradj a személyes fejlődési céljaid iránt.

Tartós változást elérni azokon a területeken, amelyeken javítani szeretnénk, nehéz lehet, és ha útmutatást keresel, akkor a legjobb helyen jársz! A legnehezebb rész az elhatározás, hogy belevágjunk. Kezdd tehát most az ebben a cikkben említett javaslatokkal az önfejlesztésre való törekvését. Sok sikert kívánunk neked az utadon!